Meyve, sebze ve gıda ürünleri uzun süreli muhafaza edilebilmeleri farklı metodlarla mümkün olabilmektedir. Gıdaların kurutulması da bu metotlardan bir tanesidir. Ürünün içerdiği fazla su miktarı buharlaştırılaraktan ürünün muhafaza süresinin uzatılması geleneksel olarak da kullanılan gıda muhafaza yöntemlerinden biridir.
Kurutmanın meyve, sebze ve diğer gıda ürünlerine yönelik başlıca faydaları aşağıdaki gibidir.
· Ürünlerde küf, mantar oluşumunun dolayısıyla çürüme ve bozulmanın önüne geçmektedir.
· Kurutulmuş ürünler hacimsel olarak daha az yer kaplayacağı ve ağırlıkları azalacağından depolama masrafları düşecektir ve taşınmaları daha kolay olacaktır.
· Kuru meyve ve sebzelerin kullanım alanları daha geniştir.
· Doğru yöntemlerle kurutulmuş ürünler besin değerlerini korumaya devam edebilmektedir.