Meyve - Sebze Kurutma Tesisi Maliyeti

MEYVE–SEBZE KURUTMA TESİSİ HANGİ EKİPMANLARDAN OLUŞUR?

Meyve - sebze kurutma tesislerinde ilk olarak hammaddelerin yani meyve ve sebzelerin tesise gelişi planlanmalıdır. Seçme ve ayıklama prosesinden geçmelidir. Sonrasındaki aşama ise ürünlerin hijyenik olarak yıkanması ve sonrasında dilimlenmesidir. Bu işlemlerden geçmiş ürünler kurutma makinesinde kurutmaya artık hazır hale gelmiştir. Endüstriyel meyve-sebze-gıda kurutma makinesine yerleştirilen ürünler hedeflenen kurutma değerlerine kadar kurutulmakta ve sonrasında paketlemeye alınmaktadır. Paketlenmiş kuru meyve ve sebzeler son aşama olarak tesisinde planlanan stok bölümde depolanmakta ve sevk edilmeyi beklemektedir.

Özet olarak meyve - sebze kurutma tesisi planlamasında tesis yatırım maliyeti hesaplamasında gerekecek ekipmanlar gıda kurutma makinesi, dilimleme makinesi, yıkama ünitesi ve paketleme ekipmanlarıdır. Fakat her tesis kendi içersinde değerlendirilip bu ekipmanlar ve kapasiteleri ihtiyaca yönelik olarak tesiste düşünülmelidir.

Böyle bir kurutma tesisi planlamasında üzerinde en önemli ekipman ise meyve-sebze-gıda kurutma makinesidir. Tesis açıldıktan sonra işletmeye maliyetinize en büyük oranda etki tesisin enerji sarfiyatı göz önüne alınaraktan gıda kurutma makinesi kaynaklı olacaktır. BTS ısı pompalı meyve-sebze-gıda kurutma makineleri bu aşamada yüksek enerji verimliliği, düşük enerji harcaması ve elde edilen kaliteli kuru meyve ve sebzeleri ile diğer kurutma makinelerinden ayrılmaktadır.

 

BTS Isı Pompalı Meyve-Sebze-Gıda Kurutma Makinesi YERLİ ÜRETİM bir kurutma makinesidir.

 
 

ISI POMPALI MEYVE-SEBZE-GIDA KURUTMA MAKİNESİNİN AVANTAJLARI

  • Isı pompalı meyve-sebze-gıda kurutma makineleri klima prensibine göre çalışmakta olan esasında nem almaya göre optimize edilmiş endüstriyel bir nem alma sistemidir.
  • Endüstriyel bir klima sistemi olmasından ötürü ısı pompası sistemi elektriği tasarruflu olarak kullanmaktadır. Harcayacağı 1 kW elektrik enerjisi karşılığında 4 kW ısı enerjsisi oluşturmaktadır.
  • Isıtma esaslı kurutma fırınları açık sistem nem alma prensibiyle çalışmaktadır. Dış havayı alıp bir ısı kaynağı ile ısıtıp, ürün üzerinden oda içerisindeki fanlar ile geçirip, yine fanlar yardımıyla nemli havayı dışarıya tahliye etmektedir. Bu prensiple çalışan sistemlerin her seferinde dışardan hava alması gerekmektedir. Havanın değişken koşullarına göre verilen enerji miktarı değişmekte ve her seferinde nemli hava dışarı tahliye edilerekten enerji de sokağa atılmış olmaktadır. Ayriyeten sistemin enerji sarfiyatının hesaplanmasında dışardaki havayı içeri çeken ve içerdeki havayı dışarı tahliye eden fan veya fanların da enerji sarfiyatlarını dikkate almak gerekmektedir.
  • BTS ısı pompalı endüstriyel tip meyve-sebze-gıda kurutma makineleri ise klasik sistemlerden farklı olarak kapalı sistem nem alma prensibiyle çalışmaktadır. Kapalı devre olarak kabin içerisindeki ürün üzerindeki havayı ısı pompasına çekip burada klima prensibi ile yoğuşturaraktan nemini atmakta ve şartlandırılan sıcak ve kuru havayı tekrardan oda içerisine göndermektedir. Tüm bunları kendine özel otomasyonu ve yazılımı ile yeterli kurutma koşulları sağlanana kadar devam ettirmektedir. Bir diğer avantajı oda içerisindeki ısınan havayı yüksek verimli ısı geri kazanım sistemi ile kurutma döngüsü içeresinde tekrardan değerlendirmekte ve enerji sarfiyatlarını klasik bir ısı pompalı sisteme göre bir miktar daha aşağıya çekebilmektedir.
  • Açık döngü ve kapalı döngü kurutma metotları ürün kalitesine de etki etmektedir. Isıtma esaslı kurutma fırınları direk ısıtma odaklı olduğundan meyve-sebzeler ısıya direk maruz kalmakta, meyve ve sebzelerin ilk etapta yüksek sıcaklığa maruz kalması da onlarda renk değişimi, kararma, besin, aroma ve renk kayıplarına yol açabilmektedir. BTS ısı pompalı bir gıda kurutma makinesinde ise kurutma döngüsü ortam sıcaklığında başlayıp yoğuşturarak nemini atmakta ve ihtiyaca yönelik kademe kademe nemi attıkça sıcaklığı yükseltmektedir. Böyle bir kurutma döngüsünden çıkan ürün renk ve aroma bakımında da daha kaliteli olmaktadır.
  • Klasik ısıtma esaslı bir kurutma fırını ile yapılan kurutma uygulamasında dışardan hava alacak bir kanal sistemi ve dışarıya havayı atacak bir egzost (baca) sistemi de yapılması gerekecektir. Isı pompalı endüstriyel bir kurutma sisteminde ise bunlara ihtiyaç duyulmayacak, kompakt bir sistem olan ısı pompalı sistemde, işletmede sadece sanayi elektriğinin bulunması yeterli olacak, ürünlerden yoğuşacak nem ise su şeklinde işletmenin drenaj hattına verilecektir.
  • Isı pompalı meyve-sebze-gıda kurutma makineleri düşük enerji sarfiyatı ile kısa sürelerde kendini amorti edecek olup, yatırımcıya işletme maliyeti olarak ciddi avantajlar sağlayacaktır.
tmmob isib ebso izto