ENDÜSTRİYEL MEYVE - SEBZE KURUTMA MAKİNESİ



  BÜTAŞ imalatını yapmakta olduğu yüksek verimli ISI POMPALI, oda tipi, endüstriyel tip meyve-sebze-gıda KURUTMA MAKİNELERİ ile her türlü sebze, meyve, balık, et ürünleri başta olmak üzere gıda ürünlerini hijyenik ortamda, düşük enerji tüketimi ile ekonomik koşullarda, ürünlerin (meyvelerin, sebzelerin ve gıda ürünlerinin) doğal rengi, koku ve aromasını kaybetmeden kurutma ihtiyaçlarına çözüm sağlamaktadır.


·      Isı Pompalı Oda Tipi Meyve – Sebze – Gıda Kurutma Makinesi

·      Özel İklimlendirme ve Nem Alma Sistemi ile Sıcaklık ve Nem Kontrolü

·      PLC Kontrol Sistemi ile kolay programlanabilir, kullanıcı dostu kontrol

·      Toz, kir, duman ve kötü hava koşullarından arınmış hijyenik kurutma ortamı

·      Geleneksel kurutma sistemlerine göre % 40 - % 80 enerji tasarrufu imkanı

·      Basit ve isteğe bağlı modüler kurulum imkanı

 

BTS Gıda Kurutma Sistemimiz ile kurutulmuş meyve ve sebzelerle ilgili videolarımızı ilgili youtube sayfamızdan görüntüleyebilirsiniz. 

BTS Gıda Kurutma Sistemi Youtube Videoları

 

 

 

BTS Gıda Kurutma Sistemi İle Kurutulabilecek Ürünler

·  Her türlü yaş sebze ve meyve (Elma, Armut, Trabzon Hurması, Kivi, Muz, Limon, Portakal, Mandalina, Şeftali, Erik, Çilek, Domates, Patlıcan, Kabak, Pancar, Kereviz, vb)

·   Mantar

·   Et Ürünleri ve Balık

·   Tarhana

MEYVE-SEBZE-GIDA KURUTMA UYGULAMALARI

 

Meyve, sebze ve gıda ürünleri uzun süreli muhafaza edilebilmeleri farklı metotlarla mümkün olabilmektedir. Gıdaların kurutulması da bu metotlardan bir tanesidir. Ürünün içerdiği fazla su miktarı buharlaştırılaraktan ürünün muhafaza süresinin uzatılması geleneksel olarak da kullanılan gıda muhafaza yöntemlerinden biridir. 

Kurutmanın meyve, sebze ve diğer gıda ürünlerine yönelik başlıca faydaları aşağıdaki gibidir.

·  Ürünlerde küf, mantar oluşumunun dolayısıyla çürüme ve bozulmanın önüne geçmektedir.

·  Kurutulmuş ürünler hacimsel olarak daha az yer kaplayacağı ve ağırlıkları azalacağından depolama masrafları düşecektir ve taşınmaları daha kolay olacaktır.

·    Kuru meyve ve sebzelerin kullanım alanları daha geniştir.

·  Doğru yöntemlerle kurutulmuş ürünler besin değerlerini korumaya devam edebilmektedir.

   Geleleneksel kurutma işlemlerinden ilk akla geleni de güneşte güneşte kurutma yöntemidir. Güneşte kurutma yöntemi doğal bir kurutma metodu olması bir yana beraberinde de bazı olumsuzlukları getirmektedir. Güneşte kurutulmuş ürünler dış havaya maruz kalmasından ötürü uygun kurutma koşulları oluşturulmakta zorlanılmakta, ürünlerde dış havaya bağlı kirlilik oranları yükselmekte, yerde çeşitli zararlılara maruz kalabilmekte ve aflatoksin oluşumu görülebilmektedir. Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek ve artan ürün taleplerini karşılayabilecek çözümler sunabilmek için gıda kurutma teknolojileri de yıllar içerisinde gelişim göstermekte ve hijyenik kurutmaya yönelik farklı kurutma metotları tercih edilmeye başlanmaktadır. Kurutma teknolojileri içerisinde de gerek yatırım maliyeti, gerek amortisman süresi, gerekse yakıt giderleri açısından kurutma tesisi yatırımlarında ISI POMPASI DESTEKLİ GIDA KURUTMA SİSTEMLERİ öne çıkmaktadır.

 


 

KURUTULMUŞ MEYVE – SEBZELERİN ÖNEMİ

 

Kurutma işlemi; meyve ve sebzelerin bünyesindeki su oranlarının düşürülerek ürünlerin uzun süre besin değerleri korunaraktan dayanmasını sağlama işlemidir.

 

Meyve ve sebzelerin içerdiği su, onların uzun süreli raf ömrüne sahip olmasına engel olur. Genellikle bu oran %80 – %95 arasındadır. Meyve,- sebze - gıda kurutma makineleri kurutma işlemi için tasarlanmış özel makinelerdir. Ev tipleri de olduğu gibi ticari uygulamalara yönelik endüstriyel tipleri de mevcuttur. Kurutma işlemi sırasında ürün içerisindeki su oranının % 10’un altına indirgenmesi genellikle hedeflenir. Böylelikle meyve ve sebzeleri saklama ömrü uzatılmaktadır. Ticari olarak düşünüldüğünde de taşıma kolaylığı ile yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sevk edilebilecek biçimde meyve ve sebzelere katma değer kazandırılmaktadır.





MEYVE–SEBZE KURUTMA TESİSİ MALİYETİNİ OLUŞTURAN EKİPMANLAR

Meyve - sebze kurutma tesislerinde ilk olarak hammaddelerin yani meyve ve sebzelerin tesise gelişi planlanmalıdır. Seçme ve ayıklama prosesinden geçmelidir. Sonrasındaki aşama ise ürünlerin hijyenik olarak yıkanması ve sonrasında dilimlenmesidir. Bu işlemlerden geçmiş ürünler kurutma makinesinde kurutmaya artık hazır hale gelmiştir. Endüstriyel meyve-sebze-gıda kurutma makinesine yerleştirilen ürünler hedeflenen kurutma değerlerine kadar kurutulmakta ve sonrasında paketlemeye alınmaktadır. Paketlenmiş kuru meyve ve sebzeler son aşama olarak tesisinde planlanan stok bölümde depolanmakta ve sevk edilmeyi beklemektedir.

Özet olarak meyve - sebze kurutma tesisi planlamasında tesis yatırım maliyeti hesaplamasında gerekecek ekipmanlar gıda kurutma makinesi, dilimleme makinesi, yıkama ünitesi ve paketleme ekipmanlarıdır. Fakat her tesis kendi içersinde değerlendirilip bu ekipmanlar ve kapasiteleri ihtiyaca yönelik olarak tesiste düşünülmelidir.


Böyle bir kurutma tesisi planlamasında üzerinde en önemli ekipman ise meyve-sebze-gıda kurutma makinesidir. Tesis açıldıktan sonra işletmeye maliyetinize en büyük oranda etki tesisin enerji sarfiyatı göz önüne alınaraktan gıda kurutma makinesi kaynaklı olacaktır. BTS ısı pompalı meyve-sebze-gıda kurutma makineleri bu aşamada yüksek enerji verimliliği, düşük enerji harcaması ve elde edilen kaliteli kuru meyve ve sebzeleri ile diğer kurutma makinelerinden ayrılmaktadır.

 

BTS Isı Pompalı Meyve-Sebze-Gıda Kurutma Makinesi YERLİ ÜRETİM bir kurutma makinesidir.



ISI POMPALI MEYVE-SEBZE-GIDA KURUTMA MAKİNESİNİN AVANTAJLARI

 

  • Isı pompalı meyve-sebze-gıda kurutma makineleri klima prensibine göre çalışmakta olan esasında nem almaya göre optimize edilmiş endüstriyel bir nem alma sistemidir.
  • Endüstriyel bir klima sistemi olmasından ötürü ısı pompası sistemi elektriği tasarruflu olarak kullanmaktadır. Harcayacağı 1 kW elektrik enerjisi karşılığında 4 kW ısı enerjsisi oluşturmaktadır.
  • Isıtma esaslı kurutma fırınları açık sistem nem alma prensibiyle çalışmaktadır. Dış havayı alıp bir ısı kaynağı ile ısıtıp, ürün üzerinden oda içerisindeki fanlar ile geçirip, yine fanlar yardımıyla nemli havayı dışarıya tahliye etmektedir. Bu prensiple çalışan sistemlerin her seferinde dışardan hava alması gerekmektedir. Havanın değişken koşullarına göre verilen enerji miktarı değişmekte ve her seferinde nemli hava dışarı tahliye edilerekten enerji de sokağa atılmış olmaktadır. Ayriyeten sistemin enerji sarfiyatının hesaplanmasında dışardaki havayı içeri çeken ve içerdeki havayı dışarı tahliye eden fan veya fanların da enerji sarfiyatlarını dikkate almak gerekmektedir.
  • BTS ısı pompalı endüstriyel tip meyve-sebze-gıda kurutma makineleri ise klasik sistemlerden farklı olarak kapalı sistem nem alma prensibiyle çalışmaktadır. Kapalı devre olarak kabin içerisindeki ürün üzerindeki havayı ısı pompasına çekip burada klima prensibi ile yoğuşturaraktan nemini atmakta ve şartlandırılan sıcak ve kuru havayı tekrardan oda içerisine göndermektedir. Tüm bunları kendine özel otomasyonu ve yazılımı ile yeterli kurutma koşulları sağlanana kadar devam ettirmektedir. Bir diğer avantajı oda içerisindeki ısınan havayı yüksek verimli ısı geri kazanım sistemi ile kurutma döngüsü içeresinde tekrardan değerlendirmekte ve enerji sarfiyatlarını klasik bir ısı pompalı sisteme göre bir miktar daha aşağıya çekebilmektedir.
  • Açık döngü ve kapalı döngü kurutma metotları ürün kalitesine de etki etmektedir. Isıtma esaslı kurutma fırınları direk ısıtma odaklı olduğundan meyve-sebzeler ısıya direk maruz kalmakta, meyve ve sebzelerin ilk etapta yüksek sıcaklığa maruz kalması da onlarda renk değişimi, kararma, besin, aroma ve renk kayıplarına yol açabilmektedir. BTS ısı pompalı bir gıda kurutma makinesinde ise kurutma döngüsü ortam sıcaklığında başlayıp yoğuşturarak nemini atmakta ve ihtiyaca yönelik kademe kademe nemi attıkça sıcaklığı yükseltmektedir. Böyle bir kurutma döngüsünden çıkan ürün renk ve aroma bakımında da daha kaliteli olmaktadır.
  • Klasik ısıtma esaslı bir kurutma fırını ile yapılan kurutma uygulamasında dışardan hava alacak bir kanal sistemi ve dışarıya havayı atacak bir egzost (baca) sistemi de yapılması gerekecektir. Isı pompalı endüstriyel bir kurutma sisteminde ise bunlara ihtiyaç duyulmayacak, kompakt bir sistem olan ısı pompalı sistemde, işletmede sadece sanayi elektriğinin bulunması yeterli olacak, ürünlerden yoğuşacak nem ise su şeklinde işletmenin drenaj hattına verilecektir.
 
  • Isı pompalı meyve-sebze-gıda kurutma makineleri düşük enerji sarfiyatı ile kısa sürelerde kendini amorti edecek olup, yatırımcıya işletme maliyeti olarak ciddi avantajlar sağlayacaktır.

 

 

tmmob isib ebso izto